woensdag 3 juli 2013

Wat is een goed wachtwoord?

wat is een goed wachtwoord tips advies

Tegenwoordig heb je voor elke website of webdienst wel een wachtwoord nodig. Het is erg moeilijk om elke keer maar weer nieuwe wachtwoorden te verzinnen. Veel mensen hebben dan ook nog steeds slechte wachtwoorden die makkelijk te achterhalen zijn. Heb jij ook slechte wachtwoorden? Wat is een sterk wachtwoord? Wil je ook tips voor veilige wachtwoorden? Lees dan eens dit interessante artikel door!

Wat zijn slechte wachtwoorden?

Veel mensen gebruiken nog steeds een geboortedatum of naam van hun vriend(in) of hun huisdier. Niet doen! Deze wachtwoorden zijn het makkelijkst te achterhalen. Ook gewone woorden zijn makkelijk te kraken, aangezien kwaadwillenden gebruik kunnen maken van woordenboeken. Bij een zogenaamde 'Dictionary attack' laten criminelen met speciale software woordenboeken los op je paswoord en kunnen zo binnen no-time je wachtwoord achterhalen.

Letters vervangen door cijfers of rare tekens? Ook dit is achterhaald, want criminelen kennen deze trucs al lang. Wachtwoorden als 'J@nJans3n' kun je dus ook beter niet meer gebruiken. Loopjes op toetsenborden worden nog steeds gebruikt en zijn ook makkelijk te kraken. Ik denk hierbij aan 'qwerty' of '123456'. Ook moet je voor elke dienst of website een apart wachtwoord hebben. Gebruik niet voor alle websites hetzelfde paswoord. Criminelen kunnen dan, wanneer ze je paswoord hebben achterhaald, op al je accounts inloggen.

Wat zijn goede wachtwoorden?

Goede wachtwoorden zijn wachtwoorden die bestaan uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Ook bestaat een goed wachtwoord niet uit bestaande woorden. Hoe moet je dit dan oplossen? Een reeks van cijfers, letters en symbolen is moelijk om te onthouden. Vooral als je meerdere paswoorden moet verzinnen. Verzin wachtwoorden die niks met jou of de desbetreffende dienst hebben te maken. Verzin dus eigenlijk een wachtwoord dat nergens op slaat. Je wachtwoord moet onvoorspelbaar zijn.

Hoe verzin ik een goed paswoord?

Een goede methode is om een zin voor jezelf te bedenken. Bijvoorbeeld: 'Deze week heb ik 2 afspraken staan'. Pak van elk woord de eerste letter. Je krijgt nu dus: 'dwhi2as'. Je hebt nu een paswoord dat niet bestaat uit een bestaand woord en het bevat letters en een cijfer. Om het paswoord nog sterker te maken kun je van de eerste letter een hoofdletter maken en de zin eindigen met een uitroepteken. Je krijgt nu het volgende: 'Dwhi2as!'. Dit zou een redelijk sterk paswoord moeten zijn, al is het beter dat het paswoord uit meerdere tekens bestaat. Hoe meer letters, cijfers en symbolen, des te beter.

Maar, zoals ik al eerder vertelde, moet je voor elke dienst een apart paswoord hebben. Hier is een oplossing voor. Pak de eerste letter van de website of dienst, maak er een hoofdletter van en plaats deze achteraan het paswoord. Voor Facebook zou je dan het volgende krijgen: 'Dwhi2as!F'. Voor Gmail zou je dan het volgende krijgen: 'Dwhi2as!G'. Op deze manier hoef je maar 1 zin te onthouden, maar heb je voor elke dienst een apart paswoord. Op verschillende websites kun je checken of je een sterk passwoord hebt. Op howsecureismypassword.net kun je bijvoorbeeld zien hoe lang een computer er over zal doen om jouw paswoord te kraken. Ook op www.passwordmeter.com kun je zien hoe sterk jouw paswoord is. Tevens zijn er tips te vinden voor een sterk paswoord.

Password generator

Op internet heb je vele verschillende websites die voor jou een sterk paswoord verzinnen. Op de website van PCTools kun je bijvoorbeeld een sterk wachtwoord laten maken. Op zich niks mis mee, maar je moet het paswoord wel kunnen onthouden. En daar ligt dus het probleem van deze password generators. Je moet je wachtwoord dan ergens opslaan, omdat je het niet kunt onthouden. Maar, er bestaat ook gratis software die voor jou je paswoorden op een veilige manier opslaat. Een voorbeeld hiervan is KeePass Password Safe. Dit computerprogramma kan je wachtwoord in een beveiligd bestand opslaan en oproepen wanneer  je deze nodig hebt.

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met deze informatie om een sterker en veiliger wachtwoord te maken. Wanneer je zelf nog tips voor een goed wachtwoord hebt, kun je hieronder een berichtje plaatsen met jouw wachtwoord advies. Ik ben benieuwd!  :)
Op zoek naar meer informatie over veilig internetten of goede antivirus software bestellen?
Bestel voor 23.00 u bij Bol.com en ontvang morgen al je spullen in huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten