woensdag 3 juli 2013

Informatie over de beeldbestand formaten JPEG, GIF en PNG


Wat is JPEG, GIF en PNG?
Zelfgemaakte foto (origineel)

Wat is JPEG, GIF en PNG?

JPEG, GIF en PNG zijn bestandsformaten voor beeldbestanden zoals foto's en tekeningen. Deze 3 formaten zijn vooral bedoeld voor internet. Voor drukwerk en print gebruikt men voornamelijk PSD, EPS en TIFF bestanden. Tegenwoordig worden ook grote JPEG bestanden gebruikt in de drukwerk of print.

Waarom worden JPEG, GIF of PNG bestanden veel gebruikt voor internet?

Deze bestandformaten worden vooral voor het web gebruikt in verband met de grootte van het bestand. Wil je een foto of tekening zien die op internet staat, dan zal je computer het eerst moeten downloaden via je internetverbinding. Dit gaat natuurlijk een stuk trager dan wanneer het op je eigen computer staat. Daarom is het noodzakelijk om het bestand zo klein mogelijk te houden, zodat deze snel is ingeladen door je computer. JPEG, GIF of PNG bestanden kunnen hier heel goed mee omgaan.


Wanneer gebruik ik een JPEG?

Een JPEG afbeelding wordt meestal gebruikt voor een rasterafbeelding, zoals een foto of kleurverloop. Een JPEG bestand gebruikt diverse compressiemogelijkheden om je foto nog kleiner te maken qua bestandsgrootte. Dit gaat wel gepaard met kwaliteitsverlies. Dit houdt in dat hoe kleiner je de bestandgrootte maakt, hoe slechter de afbeelding eruit gaat zien. Wanneer je een JPEG foto gaat comprimeren moet je dan ook voor jou de beste balans vinden tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte.

Wanneer gebruik ik een JPEG?
JPEG met compressie 20                      JPEG met compressie 50                      JPEG met compressie 100

Wanneer gebruik ik een GIF?

Een GIF afbeelding is eigenlijk al een wat ouder formaat dat voornamelijk gebruikt wordt voor afbeeldingen waar weinig kleuren in zit, voor kleine en korte animaties of voor afbeeldingen waar transparantie nodig is. Een nadeel van GIF is dat het aantal kleuren is beperkt tot 256. Hierdoor is het dus niet geschikt voor foto's, maar meer voor logo's of kleine afbeeldingen op een internetpagina.

Wanneer gebruik ik een GIF?
GIF met 16 kleuren                                GIF met 64 kleuren                                GIF met 256 kleuren

Waarom is of was GIF zo populair?

Dit komt denk ik omdat je met een GIF bestand een animatie kon maken. In de begintijd van het statische internet wilde iedereen in één keer bewegende plaatjes op zijn website hebben en daar was een GIF bestand uitermate geschikt voor. Een GIF animatie maken was namelijk helemaal niet moeilijk. Later konden webmasters gebruik maken van Flash, waarmee je veel mooiere animaties kon maken. Maar tegenwoordig zijn animaties niet meer zo populair op het web en kunnen simpele animaties zelfs met HTML 5 gemaakt worden. Een ander voordeel van GIF was transparantie. Wilde je voor een website afbeeldingen met transparantie gebruiken, dan was GIF hier geschikt voor. Een JPEG bestand kan geen transparantie aan.


Wanneer gebruik ik een PNG?

Een PNG afbeelding wordt tegenwoordig gebruikt als vervanger voor GIF. PNG maakt gebruik van verliesloze compressie, terwijl het ook nog eens weinig ruimte in gebruik neemt. Een voordeel van PNG is dat het 24 bits is in plaats van 8 bit zoals bij GIF. Hierdoor kan een PNG bestand veel meer kleuren bevatten waardoor de afbeelding er een stuk mooier uitziet als een GIF. Ook kan een PNG afbeelding transparantie gebruiken, maar dan veel beter dan een GIF. Bij GIF zag je nogal eens gerafelde randen en bij PNG heb je hier helemaal geen last van. Er is nog wel een klein nadeel. PNG bestanden kunnen wel animatie bevatten, maar dit wordt nog niet door alle webbrowers ondersteund. Al denk ik dat hier wel verandering in gaat komen. PNG is dus eigenlijk de opvolger van GIF en dat wordt nog eens bevestigd door een nieuwsbericht op Tweakers.net. Hierin wordt vermeld dat PNG nu veel meer wordt gebruikt op internet dan GIF, wat aangeeft dat GIF eigenlijk een beetje aan het uitsterven is.

Wanneer gebruik ik een PNG?
   PNG 8 bit                                                         PNG 24 bit

Wat is het verschil tussen PNG en JPEG?

Zoals ik al eerder vertelde is een JPEG afbeelding bedoeld voor een foto. Comprimeren betekent kwaliteitsverlies. Een PNG afbeelding comprimeert zonder kwaliteitsverlies, kan animatie bevatten en transparantie werkt perfect. Waarom gebruik ik dan niet voor alle afbeeldingen PNG zou je jezelf afvragen? Dit komt doordat JPEG foto's toch kleiner krijgt qua bestandgrootte. Een foto blijft in PNG formaat er mooi uitzien, maar de bestandsgrootte is minimaal het dubbele (en vaak nog meer) dan van een foto in JPEG formaat.

Omzetten of converteren van JPEG, PNG en GIF

Er zijn verschillende manieren om je foto of afbeelding om te zetten van GIF naar JPEG, van PNG naar JPEG, van JPEG naar GIF, van PNG naar GIF, van JPEG naar GIF of van JPEG naar PNG. Teneerste zijn er natuurlijk de gratis fotobewerkingsprogramma's als Picasa van Google en Paint in Windows. Ook zijn er minder bekende gratis foto bewerkings programma's als PixerGIMP en Photoscape. Dan heb je betaalde fotobewerking programma's zoals Adobe ElementsAdobe Photoshop of CorelDraw.

Maar je kunt ook gratis online foto's bewerken. Dit kan bijvoorbeeld bij PixlrFotoflexer en Picnik. Tevens heb je ook nog websites waarbij je geen foto's kunt bewerken, maar alleen foto's kunt omzetten naar een ander bestandsformaat. Voorbeelden hiervan zijn Zamzar en You Convert It. Genoeg keus dus om je beeldbestanden om te zetten naar een ander formaat.
Zoek je meer informatie over fotografie of Photoshop?
Bestel je boeken voor 23.00 u bij Bol.com en ontvang ze morgen al in huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten