woensdag 3 juli 2013

Informatie over captcha's


Wat is een captcha

Wat is een captcha?

Een captcha is een soort beveiligingsmechanisme waarbij je als bezoeker van een website een aantal letters en/of cijfers moet overnemen en invullen om verder te komen. Op deze manier kan de website zien of je een mens of een robot bent. Captcha is een afkorting van 'Completely Automated Public Turingtest to tell Computers and Humans Apart' en werd in 2000 bedacht door Luis von Ahn, Manuel Blum, Nicholas J. Hopper en John Langford.

Waarom is captcha nodig?

Captcha is bedacht, omdat websites vaak overspoeld werden door spambots. Spambots zijn computerprogramma's die bewust heel veel ongewenste berichten naar mensen sturen of ongewenste berichten plaatsen op fora.

-->

Waarom zijn captcha's tegenwoordig zo onleesbaar?

In het begin werkte deze techniek goed, maar spambots worden steeds slimmer. In het begin hoefde je nog alleen maar gewone letters en/of cijfers over te typen. Maar omdat spambots deze tekens steeds beter ging herkennen, werden letters en cijfers vervormd, kregen ze verschillende lettergroottes, werden ze in verschillende kleuren afgebeeld etc. Alleen maar om het spambots moeilijker te maken ze te herkennen. Tegenwoordig zijn captcha's zo onleesbaar dat veel mensen zich eraan irriteren. Het komt vaak voor dat je 10 keer op refresh moet drukken om uiteindelijk wel een leesbaar woord te krijgen.

Waarom zijn captcha's tegenwoordig zo onleesbaar

Hebben ze voor dit probleem nieuwe captcha's bedacht?

Er zijn inderdaad nieuwe captcha's die een stuk gebruiksvriendelijker zijn. Hierbij wordt er een eenvoudige vraag gesteld, waarbij meerdere antwoorden zichtbaar zijn. De bezoeker moet dan het goede antwoord kiezen, als bij een multiple choice vraag. Voorbeeld van een vraag is: 'Hoeveel is 2+7?', 'welke kleur heeft gras?' of 'Wat eet een veganist niet?' Deze nieuwe captcha's moeten bezoekers een gebruiksvriendelijker ervaring geven dan de oude, onleesbare captcha's.

Hebben ze voor dit probleem nieuwe captcha's bedacht?

Wat vind ik van de nieuwe captcha's?

Ik ben ze de afgelopen week al 2 keer tegengekomen en ze werken veel fijner dan die onleesbare captcha's. Met zo'n oude ben ik vaak een halve minuut of langer mee bezig, terwijl je met de nieuwe binnen 10 seconden klaar bent. Veel gebruiksvriendelijker dus! Websites zullen deze nieuwe captcha's dan ook snel invoeren, om ervoor te zorgen dat bezoekers hun bestelling of een ander proces afronden in plaats van dat ze door irritaties de websites met een slecht gevoel verlaten.Zoek je nog meer informatie over computers of internet?
Bestel je boeken voor 23.00 u bij Bol.com en ontvang ze morgen al in huis!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten